Inspiracje,fantazje na temat i przeróżne kuchenne eksperymenty młodej mamy. Przepisy na słodkości oraz ciekawe potrawy. Życie codzienne, rodzina.
Blog > Komentarze do wpisu

Bakłażan w roli głównej

Bakłażany są pyszne. Przekonałam się :)

Pamiętacie film "Moje wielkie greckie wesele" - jeden z moich ulubionych zresztą. Jest tam taka scena na początku filmu, gdy mała Toula jest w szkole z amerykańskimi dziećmi. Te jedzą kanapki z chleba tostowego, a ona wyjmuje sobie 'jakieś' dziwne śniadanie. Dzieci pytają: "co to?". Greczynka odpowiada "Musaka"! - to chyba oczywiste? (w domyśle);) Towarzysze szkolnego posiłku niestety nie są zbyt wyrozumiali i wyśmiewają się z dziwnej i egzotycznej nazwy dania. Toula od tej pory na oczach widza dorasta i zmienia się. Powoli z zakompleksionej i stojącej nieco z boku greczynki, zmienia się w pewną siebie, piękną i dzielną kobietę. I w tym miejscu w filmie jest czas także na wątek miłosny - czyli coś, co kobiety lubią najbardziej.

Oreawizja!!! - jesli wiecie o co chodzi, piszcie;)))))))))))

 

A ja? Ciekawska świata sprawdziłam co to takiego ta Mussaka i...już wiem. Jest to danie z bakłażana:)))Jest i cielęcina, pomidory, ale w roli głównej występuje bakłażan.

Tak jak i dziś u nas na talerzu:)

Wiedzieliście, że bakłażan nazywany jest także gruszką miłosną?♥♥♥ bardzo mi się ta nazwa spodobała;) Oto jak takie miłosne gruszki rosną:

 

 źródło: wikipedia

A ja nie przyrządziłam mussaki, lecz coś co zrodziło się w mojej głowie spontanicznie.

1. Pokroiłam bakłażana na plastry (ok 4 mm grubości) - każdy posoliłam. Gdy zaczął skraplać się na nich gorzki sok, umyłam je i wysuszyłam papierowym ręcznikiem. Taki jest początek pracy z tym warzywem. Bez tej całej operacji danie byłoby gorzkie.

2. Naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą, ułożyłam plastry bakłażana, na które wycisnęłam 2 ząbki czosnku.  Całość skropiłam oliwą.

3. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut (w temperaturze 180*C).

4. Wyjęłam naczynie żaroodporne z piekarnika, dodałam do bakłażana pokrojone 2 pomidory, ok. połowy ilości kukurydzy z puszki oraz kawałek żółtej papryki. A na to wszystko pokruszyłam ser Feta - połowa opakowania.

5. Znów wstawiłam naczynie do piekarnika. Piekłam ok. 15 minut.

6. Przełożyłam wszystko na talerz i posypałam pietruszką.

Zjedliśmy z mężem ze smakiem to pyszne bakłażanowe danie na kolacje:)

Z całą pewnością polecam to pyszne warzywo. Ma specyficzny, egzotyczny, ale baaaardzo pyszny smak!

 

 

czwartek, 06 września 2012, waniliowakawiarenka
Tagi: bakłażan

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/09/07 23:02:23
O mniam, ale pysznie wygląda! :)
Pozdrowienia.
-
waniliowakawiarenka
2012/09/07 23:17:40
Hej! Dziękuję pięknie:) Pozdrawiam także!
CT_urodziny_120x600 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi