Inspiracje,fantazje na temat i przeróżne kuchenne eksperymenty młodej mamy. Przepisy na słodkości oraz ciekawe potrawy. Życie codzienne, rodzina.
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowa strucla z dynią i krówką

Kochani!

Jeżeli mielibyście ochotę wykonać któreś z dań, deserów itp. , których przepisy są tu zaprezentowane - służę poradą. Piszcie na maila, którego podałam po lewej stronie bloga (pod spisem treści) lub komentujcie - jest taka możliwość pod każdym wpisem - wystarczy się zarejestrować i już możemy dyskutować na blogu:) Jest i trzecia opcja Facebook - tutaj też na bieżąco zamieszczam notki o nowościach, które pojawiają się (ostatnio cześciej:))) w Waniliowej Kawiarence, z czego bardzo się cieszę:))))

 

A dziś :





Co to za tajemnicza nazwa, zapytacie? :) Otóż, mam świetny przepis na pyszną drożdżową struclę.

Strucla - drożdżowe ciasto sprytnie zawinięte w warkocz

Dynia? Tak, oto i ciekawostka tego przepisu - zamiast jajek dynia! Na każde jajko, jakie jest w przepisie przypada jedna kopiasta łyżka startej dyni.

Krówka - masa krówkowa, która stanowi nadzienie.

Składniki:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 8 dag margaryny
  • 3 jaja = 3 kopiaste łżyki startej dyni
  • szczypta soli
  • masa krówkowa (ok 1/2 puszki)

Wykonanie:

1. Przyrządzić rozczyn z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru, 2 - 3 łyżek mleka.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Do przesianej mąki dodać rozczyn, sól, cukier, dynię, mleko. Wyrobić ciasto.



3. Gdy podczas wyrabiania pojawią się pęcherzykli powietrza i zauwazycie, że ciasto "oddycha", nalezy dodać ciepły tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

//Jeśli ciasto bedzie zbyt rzadkie i będzie mocno się kleić - należy dosypać odrobinę mąki. Jeśli natomiast wyda się za suche, należy dodać łyżkę mleka//

Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm.



5. Smarujemy ciasto masą krówkową i zwijamy.



 

//Można również w tym momecie zmienić koncepcję i zamiast strucli zrobić bułeczki - wystarczy pociąć roladę na kromki, te ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia u upiec:)//

Robiłam już takie bułeczki - tutaj - znajdziecie przepis. Fajna sprawa!

6. Przecinamy zwinięte ciasto wzdłuż, otrzymując dwie części, które splatamy ze sobą w 'warkocz', starając się, aby nadzienie było na wierzchu.



7. Struclę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Struclę pieczemy w średnionagrzanym piekarniku - ok. 180 *C przez 40 - 50 minut.



 Polecam z herbatką z cytryną, pychota:)

Do nastęonego przepisu już wkrótce!

Kasia

piątek, 05 października 2012, waniliowakawiarenka

Polecane wpisy

Komentarze
judik1119
2012/10/26 16:43:52
Zdecydowanie ta strucla wygląda pysznie!:-) Bardzo mi się podoba:-)
-
waniliowakawiarenka
2012/11/12 11:04:45
bardzo się cieszę, że się podoba:)
CT_urodziny_120x600 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi