Inspiracje,fantazje na temat i przeróżne kuchenne eksperymenty młodej mamy. Przepisy na słodkości oraz ciekawe potrawy. Życie codzienne, rodzina.
Blog > Komentarze do wpisu

Różowy torcik śmietanowy

 

 Witajcie kochani!

Dziś podaję przepis na smakowity deser.

I jeszcze coś:)

Chciałam Was serdecznie zaprosić do odwiedzenia mojego drugiego blogu, gdzie prezentuję efekty mojej pracy z masą solną. Zapraszam do mojej krainy;)  KATARZYNKOWA KRAINA

 

 

 

Przepis bardzo prosty, bo wystarczy upiec biszkopt (tak! to na prawdę prosteL:), zrobić krem, połączyć te dwie rzeczy i .. gotowe!

Jeżeli macie w domu poniżej wymienione składniki i mikser;), to gwarantuje, że zrobicie ten pyszny deser w niecałe dwie godzinki.

 

Co potrzebujecie do zrobienia biszkoptu?

  • 6 jajek
  • 8 łyżek mąki (w tym 6 - mąka tortowa, 2 - mąka ziemniaczana)
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżezki proszku do pieczenia

 

Co potrzeba do zrobienia kremu?

  • śmietana 36 % (1/2 litra)
  • galaretka truskawkowa
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Biszkopt:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana. Miksując na niewielkich obrotach dodajemy kolejno żółtka i cukier. Następnie drewnianą łyżką (nie mikserem) dodajemy mąkę - stopniowo - i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Ciasto wlewamy do dużej foremki *np. tortownicy - wyłożnej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 *C.

Po ok 20 minutach pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 140*C. Po upłynięciu czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez 10 minut.

Biszkopt wyjmujemy z blaszki, gdy wystygnie.

Krem:

W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy mikserem aż powstanie bita śmietana. W połowie miksowania dosypujemy cukier puder. Pod koniec miksowania wlewamy przestygniętą galaretkę (nie ściętą! ostygniętą, lecz nadal płynną).  

Krem chowamy do lodówki.

Wystygnięty biszkopt kroimy na pół. Pierwszy blat nasączamy  mocną * herbatą * kawą *capuchino - nasączamy, czym tylko chcemy. Ok 1/2 szklanki płynu. Następnie wykładamy krem (2/3). Na krem kładziemy drugi blat biszkopu i również go nasączamy (znów ok 1/2 szklanki płynu). Wierzch torciku ozdabiamy dowolnie. Ja wyłożyłam resztę różowego kremu śmietanowego i posypałam całość kolorowymi kuleczkami. Dodatkowo położyłam kolorowe bezy.

Pychotka!

 

 

środa, 14 listopada 2012, waniliowakawiarenka
Tagi: tort

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/11/16 23:18:12
Śliczny, delikatny torcik :)
-
2012/11/17 09:35:03
Chciałabym nominować twojego bloga do wyróżnienia ''LIEBSTER BLOG". Więcej informacji na moim blogu:)
-
juli_01
2012/11/17 14:24:20
mniam, mniam! Aż sama musze dać podobny przepis na swojego bloga ;)
-
waniliowakawiarenka
2012/11/25 22:41:44
Dziekuję dziewczyny za miłe wpisy:)
I dzięki za tę nominację Liebster Blog:) Supcio!:-)
-
majanaboxing
2012/12/30 14:44:36
Co u Ciebie słychać ?
Życzę wszystkiego co najlepsze na Nowy Roczek ! Pozdrawiam:)
-
2013/01/28 13:09:27
Wow, wygląda obłędnie ...
-
majanaboxing
2013/04/01 14:43:47
Radosnych Świąt Wielkanocnych ! :*
-
judik1119
2013/04/06 16:16:14
Piękny torcik! Uroczy taki różowiutki:-)
-
majanaboxing
2013/06/30 17:53:28
Co u Ciebie słychać?
-
majanaboxing
2013/09/07 22:58:17
Pozdrowienia! :-)
-
soul_kitchen
2013/11/11 21:29:29
Przepysznie wygląda!
-
majanaboxing
2013/11/12 22:50:34
Hej, co u Ciebie?
Dawno Cię tu nie było...
-
majanaboxing
2013/12/25 02:12:40
Pięknych Świąt całej rodzince życzę :)
CT_urodziny_120x600 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi