Inspiracje,fantazje na temat i przeróżne kuchenne eksperymenty młodej mamy. Przepisy na słodkości oraz ciekawe potrawy. Życie codzienne, rodzina.
czwartek, 19 stycznia 2012

 Moja dzisiejsza potrawa, to placki ziemniaczane - to na pewno najbardziej popularna nazwa. Nasza jest również jak najbardziej znana i używana.

A moze Wy znacie jeszcze inne określenie tych pysznych, rumianych placuszków?

Składniki na plyndze ziemniaczane:

  • 75 dag ziemniaków
  • 3 cebule
  • 1 ząbek
  • 1 – 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • Jajko
  • przyprawy: sól, pieprz

Źródło: zeszyt babci Zosi

1. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.

2. Dodać  wycisnięty czosnek,  jajko oraz mąkę. Doprawić solą i pieprzem.

3. Na gorący tłuszcz nakładać łyżką małe porcje. Lekko je spłaszczyć. Usmażyć z obu stron na rumiano.

Podawać jeszcze ciepłe z surówkami.

Smacznego!

Tagi: smażone
11:32, waniliowakawiarenka , Pyszne co nieco
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 09 stycznia 2012

Pyszny sernik i znów akcent świąteczny, bo to sernik z dodatkiem przyprawy do piernika - wspaniałe połączenie - sernik+piernik w jednym można by rzec :)

Przepis na spód sernika/kruche czekoladowe ciasto:

  • 1 szklanka mąki + 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 90 g masła

 

Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę. Wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto.

Formujemy kulę ciasta, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki.

W tym czasie możemy przygotować masę serową. Składniki na masę:

  • 500 gsera z wiaderka (najlepszy twaróg trzykrotnie mielony)
  • 3 jajka
  • Budyń waniliowy
  • ¾ szklanki cukru
  • Opakowanie rodzynek
  • 2 duże łyżki przyprawy do piernika

 

Wykonanie:

  1. Żółtka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  2. Stopniowo cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy ser z wiaderka, następnie budyń waniliowy i przyprawę do piernika.
  3. Rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy serowej, mieszamy.
  4. Ubijamy pianę z białek +szczypta soli i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej.

 

Szykowanie blachy:

Blachę (u mnie mała tortownica) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Można również dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia – nałożyć papier na rozłożoną tortownicę, a następnie założyć obręcz. Papier, który ‘wyszedł’ od spodu, odcinamy nożyczkami. Kiedy dno mamy już wyłożone papierem, brzego tortownicy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – mamy gwarancję, że sernik nie przywrze do blachy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je bezpośrednio do tortownicy na tarce (grube oczka). Z podanych składników na ciasto zużyłam połowę do sernika. Resztę ciasta można przechowywać w lodówce nawet tydzień! Można wówczas zrobić dobre kruche ciasteczkaJ

Ustawiamy piekarnik na 170 *C i pieczemy spód/kruche ciasto 12 minut.

Następnie wyjmujemy blachę i czekamy, aż lekko wystygnie (ok. 10 minut).

Na podpieczony spód naszego ciasta, wylewamy przygotowaną masę serową.

Całość pieczemy 80 minut w temperaturze 160 *C.

Jak poznać, że sernik jest już upieczony? Po upłynięciu odpowiedniego czasu należy wysunąć go z piekarnika i delikatnie dotknąć palcem środka ciasta – jeśli jest miękkie i lekko mokre, oznacza to, że jeszcze trzeba wydłużyć czas pieczenia, jeśli natomiast palec ‘odbije się’ sprężyście od sernika – należy go wyjąć.

Sernik po wystygnięciu można ozdobić dowolnie. Ja ubiłam pianę z dwóch białek, pod koniec ubijania dodałam 3 łyżeczki cukru i łyżkę kakao. Powstałą masę wylewamy na sernik i wkładamy całość do piekarnika (180  *C) na 10 minut.

Smacznego!

Smacznego!

Tagi: sernik
21:54, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 stycznia 2012

Bardzo smaczne i mocno wyrośnięte placuszki. Dla dorosłych i dla dzieci. Robi się je naprawdę szybko. Także, gdy nie macie pomysłu na obiad, a w lodówce jest jogurt i 1 jajko, śmiało chwytajcie mikser i za chwilę będziecie mieć w kuchni takie oto pyszności:

Składniki:

  • Mały kefir
  • 120 g mąki (3/4 szklanki)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru (2 łyżki)
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 3 jabłka oraz garść rodzynek
  • Tłuszcz do smażenia (najlepiej smakują na oliwie z oliwek)

 Wykonanie:

  1. W misce zmiksować jajko z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodać kefir i dalej chwilę miksować.
  3. Przesiać mąkę z sodą i solą  i powoli wsypywać do pozostałych składników cały czas miksując aż powstanie gładka masa.
  4. Pokroić jabłka w kostkę i dodać do masy. Wrzucić rodzynki, wszystko dobrze wymieszać. 
  5. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  6. Smażyć placki w dowolnym kształcie.

Smaczna U!waga! Placuszki pięknie rosną:) Smakują wspaniale posypane cukrem pudrem!

 

  • Wersja dla dzieci: ja ułożyłam metalowe foremki (do wycinania ciasteczek) na patelni i na oliwie smażyłam placuszki wlewając odrobinę ciasta do foremek (do ½ wysokości). Ślicznie wyglądają takie małe cudeńka na talerzyku dzieci.
  • ** Wersja dla dzieci mniej inwazyjna;) Zamiast smażyć placuszki w foremkach, można usmażyć ‘zwyaczajne’placki i powycinać za pomocą foremek różne kształty.

  • Wersja dla dorosłych:)

 

 

17:40, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (5) »
CT_urodziny_120x600 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi