Inspiracje,fantazje na temat i przeróżne kuchenne eksperymenty młodej mamy. Przepisy na słodkości oraz ciekawe potrawy. Życie codzienne, rodzina.
środa, 14 listopada 2012

 

 Witajcie kochani!

Dziś podaję przepis na smakowity deser.

I jeszcze coś:)

Chciałam Was serdecznie zaprosić do odwiedzenia mojego drugiego blogu, gdzie prezentuję efekty mojej pracy z masą solną. Zapraszam do mojej krainy;)  KATARZYNKOWA KRAINA

 

 

 

Przepis bardzo prosty, bo wystarczy upiec biszkopt (tak! to na prawdę prosteL:), zrobić krem, połączyć te dwie rzeczy i .. gotowe!

Jeżeli macie w domu poniżej wymienione składniki i mikser;), to gwarantuje, że zrobicie ten pyszny deser w niecałe dwie godzinki.

 

Co potrzebujecie do zrobienia biszkoptu?

  • 6 jajek
  • 8 łyżek mąki (w tym 6 - mąka tortowa, 2 - mąka ziemniaczana)
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżezki proszku do pieczenia

 

Co potrzeba do zrobienia kremu?

  • śmietana 36 % (1/2 litra)
  • galaretka truskawkowa
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Biszkopt:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana. Miksując na niewielkich obrotach dodajemy kolejno żółtka i cukier. Następnie drewnianą łyżką (nie mikserem) dodajemy mąkę - stopniowo - i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Ciasto wlewamy do dużej foremki *np. tortownicy - wyłożnej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 *C.

Po ok 20 minutach pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 140*C. Po upłynięciu czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez 10 minut.

Biszkopt wyjmujemy z blaszki, gdy wystygnie.

Krem:

W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy mikserem aż powstanie bita śmietana. W połowie miksowania dosypujemy cukier puder. Pod koniec miksowania wlewamy przestygniętą galaretkę (nie ściętą! ostygniętą, lecz nadal płynną).  

Krem chowamy do lodówki.

Wystygnięty biszkopt kroimy na pół. Pierwszy blat nasączamy  mocną * herbatą * kawą *capuchino - nasączamy, czym tylko chcemy. Ok 1/2 szklanki płynu. Następnie wykładamy krem (2/3). Na krem kładziemy drugi blat biszkopu i również go nasączamy (znów ok 1/2 szklanki płynu). Wierzch torciku ozdabiamy dowolnie. Ja wyłożyłam resztę różowego kremu śmietanowego i posypałam całość kolorowymi kuleczkami. Dodatkowo położyłam kolorowe bezy.

Pychotka!

 

 

Tagi: tort
23:18, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (13) »
środa, 07 listopada 2012

 

Coś pysznego, musicie spróbować. Nie dość, że ciasto mięciutkie i pulchniutkie, to jeszcze w środku niespodzianka w postaci pysznego kremu krówkowego.

 

Przepis

Składniki:

  • 210 gmąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 45 gmasła (stopionego)
  • 250 ml maślanki

Nadzienie:

    • krówka z puszki (masa krówkowa)
 
 

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier. W drugiej misce wbić jajko, zmiksować, dodać stopione masło i maślankę. Powoli wlewać każdy składnik i miksować, aż wszystko się połączy.

W misce z suchymi składnikami zrobić dołek, wlać mokre składniki.

Wymieszać - powiedziałabym dość niedbale – aby wszystkie składniki się połączyły. Jednak zbyt dokładne  i długotrwałe mieszanie może spowodować, iż ciasto po upieczeniu będzie zbite i twarde.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami – papierowymi miseczkami do babeczek.

Do każdej foremki nałożyć ciasto do 1/3 wysokości, na nie położyć 1 łyżeczkę masy krówkowej – to nasze nadzienie. Następnie należy uzupełnić papilotkę ciastem – pozostawiając odrobinę miejsca (uzupełniamy do 2/3 wysokości, gdyż babeczki podczas pieczenia urosną). Ciasta starcza na 12 muffin.

Pieczemy w temperaturze 180 *C przez 20 minut.

Po upływie 20 minut, wyjmujemy muffiny z blaszki, czekamy aż wystygną. Najlepsze są na drugi dzień – ja trzymałam moje w lodówce.

Można je również dowolnie dekorować, moje udekorowałam polewą czekoladową i krówkową, tworząc sympatyczną mozaikę:)
Druga wersja ozdoby, to polewa czekoladowa i orzechy włoskie. Pychota!

Oto jeszcze kilka zdjęć. Porobiłam ich całe mnóstwo, ale wybrałam te najładniejsze. Bardzo lubię taką kolorystykę.

 

Tagi: muffiny
14:26, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (3) »
CT_urodziny_120x600 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi