Inspiracje,fantazje na temat i przeróżne kuchenne eksperymenty młodej mamy. Przepisy na słodkości oraz ciekawe potrawy. Życie codzienne, rodzina.
środa, 28 grudnia 2011

 

 

To nie są kruche ciasteczka! To są bardzo kruche ciasteczka;) Spróbujcie zrobić je sami.

Robiłam je przed swiętami, ale dopiero teraz mam czas na opublikowanie ich na blogu.

Przepis z mojej ulubionej (ostatnio) książeczki ‘Domowe ciasta i ciasteczka’ (I. Dąbrowa, K. Osmycka). Niestety mam tej książki tylko…połowę;) Nie mam pojęcia, co się stało z drugą częścią ...

Składniki:

  • 30 dag (1 i ½ szkl.) mąki
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag (1/2 szkl.) cukru pudru
  • 2 żółtka – ugotowane na twardo
  • Całe surowe jajko
  • Białko do smarowania ciastek
  • Posypka

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę (ja swojej jeszcze się nie dorobiłam;)dlatego wszystkie ciasta wyrabiam w dużej plastikowej specjalnie do tego przeznaczonej misce). Posiekać nożem z zimną margaryną. Wymieszać z cukrem pudrem i drobno pokruszonymi żółtkami. Dodać surowe jajko. Zagnieść ciasto (ważne jest, aby zrobić to szybko, ponieważ kruche ciasto nie lubi, jak się je ‘ogrzewa’rękami). Włożyć w folii do lodówki na ok. 60 minut.

Wyjąć z lodówki, odrywać po kawałku i rozwałkowywać (na ok.3 mm) na blacie podsypanym odrobiną mąki. Wykrawać ciateczka foremkami lub szklanką.

Układać na blasze, na papierze do pieczenia. Posmarować ciastka białkiem i posypać kolorową posypką. Piec 15 minut w 180*C. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż wystygną.

Smacznego!

Tagi: ciasteczka
18:42, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (5) »
czwartek, 15 grudnia 2011

 

Przepyszny sernik – wspaniały na Boże Narodzenie.

Spód sernika, to kruche czekoladowe ciasto, posypane odrobiną przyprawy piernikowej. Środek puszysty i miękki mocno serowy. Polewa natomiast przerosła moje najśmielsze oczekiwania! Czekoladowo – piernikowa z orzeszkami:)

Długo szukałam dobrego przepisu na sernik świąteczny. Znalazłam fajny przepis tutaj, w  którym do masy serowej dodaje się batoniki Snickersy. Ja jednak to zmieniłam. Mianowicie rozpuściłam batony w rondelku, dodając jeszcze kilka składników.  I tak oto powstała pyszna masa, którą oblałam mój sernik.

* Przepis na spód sernika z książki "Obiady u Kowalskich".

** Przepis na masę serową - dobrałam składniki na podstawie znalezionych przepisów

*** Przepis na polewę= mój pomysł:)

Przepis na spód sernika/kruche czekoladowe ciasto:

  • 1 szklanka mąki + 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 90 g masła
  • 1 łyżka wody (opcjonalnie)

Na stolnicę lub do dużej miski należy przesiać mąkę. Wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, cukier, kakao oraz zetrzeć na to zimne masło (na grubych oczkach tarki). W razie gdyby składniki nie chciały się ‘idealnie’i szybko połączyć należy dodać łyżkę wody. Formujemy kulę ciasta, owijamy w folię i wkładamy na co najmniej 60 minut do lodówki.

W tym czasie możemy przygotować masę serową. Składniki na masę:

  • 500 g sera z wiaderka (najlepszy twaróg trzykrotnie mielony)
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)
  • ¾ szklanki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier waniliowy
  • przyprawa do piernika (posypujemy nią spód sernika, nie dodajemy do masy serowej!)

 

Wykonanie:

  1. Wbijamy jajka do wysokiej miski i miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  2. Stopniowo cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy ser z wiaderka, następnie po kolei: śmietanę, skrobię, sok z cytryny.

 

Szykowanie blachy:

Blachę (u mnie mała tortownica) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Można również dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia – nałożyć papier na rozłożoną tortownicę, a następnie założyć obręcz. Papier, który ‘wyszedł’ od spodu, odcinamy nożyczkami. Kiedy dno tortownicy mamy już wyłożone papierem, brzego tortownicy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – mamy gwarancję, że sernik nie będzie przywierał do blachy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je bezpośrednio do tortownicy na tarce (grube oczka). Ustawiamy piekarnik na 170 *C i pieczemy spód/kruche ciasto ok. 12 minut. Następnie wyjmujemy blachę i czekamy, aż ciasto lekko przestygnie (ok. 10 minut).

Na podpieczony spód naszego ciasta sypiemy równomiernie dwie łyżki przyprawy do piernika, a następnie wylewamy przygotowaną masę serową.

Całość pieczemy 80 minut w temperaturze 160 *C.

Jak poznać, że sernik jest już upieczony? Po upłynięciu odpowiedniego czasu należy wysunąć go z piekarnika i delikatnie dotknąć palcem środka ciasta – jeśli jest miękkie i lekko mokre, oznacza to, że trzeba wydłużyć czas pieczenia, jeśli natomiast palec ‘odbije się’ sprężyście od sernika – ciasto należy wyjąć.

Czas na polewę – pyszności!

Składniki:

  • 3 batony Snickers
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 duża łyżka przyprawy do piernika

 

Snickersy rozpuścić w rondelku na malutkim ogniu, dodać resztę składników i chwilę podgrzewać (nie się zagotują). Zdjąć i lekko ostudzić.

Gdy wystygnie również i sernik, wystarczy polać go polewą.

Finito! Pyszności i… smacznego!

Tagi: sernik
21:32, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (6) »
wtorek, 13 grudnia 2011

 

Przepis własny:)

Pyszne - zjedliśmy na obiad i gwarantuję, że jeśli tylko je zrobicie raz, z pewnością nie będzie on ostatni:)

Chrupiąca panierka, a w środku aromatyczne mięso oraz ciągnący się ser żółty. Słodkawy smak roladki zawdzięczamy rodzynkom i cebuli. A co potrzeba do ich wykonania?

Składniki na roladki:

  • piersi z kurczaka
  • duża cebula
  • czosnek - 1 ząbek
  • rodzynki (sparzone)
  • ser żółty
  • sól
  • kurkuma
  • drobno pokrojona natka pietruszki
  • panierka:
    - jajko
    - mąka
    -bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Piersi z kurczaka przekroić wszerz na cieńsze filety, każdy zbić tłuczkiem do mięsa dość cienko. Najlepiej robić to pod folią - mięso nam się nie porwie i przy okazji będzie mniej brudny tłuczek do mięsa;)

2. Przygotowane filety posolić i włożyć do lodówki na ok 1h.

3. W tym czasie można przygotowac resztę składników: ser żółty pokroić na podłużne kawałki, sparzyć rodzynki. Usmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i doprawić je solą oraz łyżeczką kurkumy.

4. Wyjąć filety z lodówki. Szykować roladki: na każdym filecie ułożyć wartwę przyprawionej cebuli z czosnkiem, na to położyć kilka rodzynek, kawałek sera żółtego i posypac natką.

 

* Na zdjęciu wszystkie składniki ułożyłam, tak abyście widzieli, co jest wewnątrz roladki. Jednak gdy dojdziecie już do etapu zawijania,  polecam przesunąć wszystkie dodatki na koniec fileta.

5. Zwijanie roladki: teraz wystarczy dobrze to zrobić - najpierw zacząć od umieszczenia ww dodatków na jednym końcu fileta. Dłuższe boki fileta lekko zwijamy do środka i rolujemy od miejsca, gdzie położone są dodatki.Tak zwiniętą roladkę przekłuwamy wykałaczką - porządnie! I ważne, abyśmy zrobili to pewnie i mocno. W ten sposób przygotowujemy wszystkie roladki.

6. Przygotowujemy panierkę: do 1 talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy je ze szczyptą soli. W drugim talerzu szykujemy mąkę, a w trzecim bułkę tartą. 

7. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (najlepsza oliwa z oliwek) i panierujemy roladki po kolei: mąka, jajko, bułka. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok 5 minut z każdej strony, po czym zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze po ok 5 minut znów z obu stron.

Roladki najlepiej smakują podane tuż po przygotowaniu - ciepłe z dodatkiem surówek. Palce lizać:)

Smacznego!

 

 

Tagi: kurczak
22:59, waniliowakawiarenka , Pyszne co nieco
Link Komentarze (3) »
sobota, 10 grudnia 2011

/wpis archiwalny/

Ciepła herbatka i taka babeczka..mmmmm! Polecam!

 

Dziś kolejny archiwalny wpis. Pozwolę sobie na pyszne wpsomnienie -  mniamnuśne muffiny z mnóstwem kakao, bananów, a do tego...  polewa czekoladowa! Nie mówiąc o bardzo łatwym wykonaniu. Każdy może je zrobić w swoim domu.

 Przepis od mojej mamy, która znalazła go w gazecie Dobre Rady 06/2011. Ja ten przepis nieco zmodyfikowałam. Już wszystko wyjaśniam. Po kolei...

Dzisiejsze muffinki, do upieczenia których chcę Was zachęcić, są na prawdę proste w wykonaniu! Wystarczy, że weźmiecie dwie miski - do jednej wsypiecie składniki suche, do drugiej wlejecie mokre, a później je połączycie. Jedyne co zostaje, to już tylko upieczenie tych pyszniutkich muffin.

W przepisie nie ma bananów, ale ja akurat miałam je w domu, a dzieci lubią te owoce, więc postanowiłam dorzucić je do ciasta.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru (ja dałam ciut mniej)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 spore jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 banany

Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli, mieszamy. W drugim naczyniu rozkłócamy jajka, które łączymy z mlekiem i olejem oraz z pokrojonymi w kosteczkę bananami. Teraz mokre składniki mieszamy z suchymi. Jeśli macie formę do muffin, to wyłóżcie ją papilotkami, a te napelnijcie do 3/4 wysokości ciastem. Ja zrobiłam moje muffiny w kokilkach, które najpierw posmarowałam masłem, a następnie posypałam bułką tartą (tak, jak przygotowujemy blachę przed pieczeniem ciasta). Kokilki również należy wypełnić do 3/4 wysokości ciastem.

 

Piekarnik ustawiamy na 180 - 190 C i pieczemy 20 - 25 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są suche w środku. Po wsytudzeniu można dowolnie udekorować, ja zrobiłam polewę czekoladową i każdą muffinkę fantazyjnie pomalowałam czekoladą:)

 

Przepis na polewę czekoladową: 1 łyżka śmietany, 1 łyżka kakao, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru - wszystkie składniki podgrzać na malutkim ogniu, aż powstanie gładka polewa. Gorącą należy polewać nasze muffiny.

smacznego:)

 

 

 

Tagi: muffiny
21:43, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (6) »
wtorek, 06 grudnia 2011

 

        Dziś do dzieci (i nie tylko;) przyszedł św. Mikołaj i przyniósł mnóstwo owoców i słodyczy. Żeby było jeszcze bardziej słodko tego dnia ja również zadbałam o nastrój i zapach w naszym domu, piekąc z dziećmi pierniczki. Starszy synuś oczywiście, jak zwykle pomagał i wycinał z ciasta różne ciekawe kształty. Młodszy pomagał, tak jak potrafi – trzymając foremki i podając mamusi, zjadając przy tym płatki kukurydziane ze swojego blaciku. Wymachiwał takżde drewnianą łyżką głośno skandując: MA-MA, MA-MA –zapewne na cześć rodzicielki przygotowującej łakocie;) Dopingowali mnie w każdym razie obaj i Jaś i Staś:)

Brak śniegu za oknem dokucza, ale już śpiewamy piosenki o saneczkach i o choince, także podtrzymujemy nastrój przedświąteczny. Jakoś sobie radzimy i bez śniegu, który niestety się spóźnia…

/Przepis z kulturalnego informatora wici.info/

Pierniczki

  • 3 czubate łyżki miodu
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 sad margaryny

 

Wykonanie:

Miód, przyprawę korzenną, jajko i cukier umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu. Pamiętajmy  o mieszaniu. Czekamy aż powstanie jednolita masa. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż się ostudzi, ale nie stężeje.

Na stolnicę lub blat kuchenny wysypujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Robimy zagłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy masło oraz masę z rondelka. Całość siekamy, jak przy robieniu kruchego ciasta, a następnie wyrabiamy aż do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta. Kulę zawijamy w woreczek i chowamy do lodówki na ok. 1h.

Na stolnicę sypiemy odrobinę mąki i wałkujemy ¼ ciasta wałkiem kuchennym (również pruszonym mąką) na cienki placek ok.5 mm.

Wycinamy różne kształty. Do tego celu posłużą nam świetnie foremki cukiernicze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160* C około 7-9 minut. Ciasteczka lekko się zarumienią, nie czekajmy jednak aż zbrązowieją. Wyjmujemy blachę i po paru minutach przekładamy pierniczki na talerz do zupełnego wystudzenia. Takie pierniki już możemy ozdabiać np. lukrem, polewą czekoladowa lub spożywczymi pisakami. Możliwości jest wiele:) Pierniczki można po jednej dobie schować do pudełka. Można je przechowywać nawet 3-4 tygodnie – zyskują z czasem na swoim smaku.

Są przepyszne! Zwłaszcza te ozdobione - nie dość, że cieszą oczy, to jeszcze smakują rewelacyjnie:) Polecam - wypróbujcie:)

Krótka foto relacja:

 

 

Wycinamy foremkami nasze pierniczki: Jaś upodobał sobie choinkę:)

 

 

Po upieczeniu i ozdobieniu  pierniczki wyglądają tak:

 

Z przyjemnością dołączam przepis na pierniczki do akcji organizowanej przez Majankę.

Tagi: pierniczki
15:28, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (10) »
niedziela, 04 grudnia 2011

Jest to deser, który zawiera w sobie wszystko to, co dla mnie najlepsze ze słodyczy. Pozwólcie, że wymienię i podzielę się tym składem (wspaniałym! Ah!) z Wami - moi drodzy smakosze:) Ciemna czekolada, krówka, bita śmietana, banany, a to wszystko posypane kakaem - czego chcieć więcej?

Dla mnie ten deser mógłby śmiało występować w książkach kucharskich pod nazwą "niebo w gębie":)

 

 * przepis /stąd/

Podaję przepis i oczywiście umieszczam kilka fotek, aby skusić i Was na zrobienie tego przysmaku...

To będzie Wam potrzebne:

Spód deseru:

  • 1 opakowanie herbatników Petit Beure (225 g)
  •  70 g masła, roztopionego
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady

Masa kajmakowa z czekoladą:

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady
  • 1 puszka masy krówkowej
  • garść orzechów włoskich

 

 

Bita śmietana z bananami:

  • 4 banany
  •  sok z 1 cytryny
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki (36%)
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Spód:

 1. Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (ja zrobiłam to blenderem).

2. Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej)

3. Połączyć masę czekoladową z pokruszonymi herbatnikami.

4. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą i wstawić do lodówki.

Masa kajmakowa z czekoladą:

1. Roztopić czekoladę i wymieszać z masą krówkową.

2. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Bita śmietana z bananami:

1. Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny.

2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z połową ilości bananów.

3. Wyłożyć (2) na warstwę masy kajmakowej i udekorować pozostałymi bananami oraz posypać kakao przez sitko.

Przechowywać w lodówce.

I jeszcze jedna fotka - ot taki mały kawałeczek naszego deseru (gościom smakowało, więc polecam z czystym sumieniem:)

 

 (wpis archiwalny)

Tagi: tarta
22:30, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (4) »
sobota, 03 grudnia 2011

Przepis na krem. Prosty i pyszny i może stanowić bazę do wszystkich deserów, ciast, tortów itd. U mnie wykorzystałam go na mały i szybki deser.

Oto przepis na krem ze  śmietany:

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru (drobny kryształ)
  • ½ opakowania cukru waniliowego

 

Wykonanie:

  1. Do rondelka wlać śmietanę, wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
  2. Ustawić niezbyt silny ogień, wymieszać składniki. Doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu mieszając gotować dość intensywnie – dokładnie – 11 minut. Od czasu do czasu należy zamieszać krem, aby nie przywarł do dna rondelka.
  3. Odstawić z ognia.

/Przepis pochodzi z ksiażki kucharskiej „Obiady u Kowalskich” /

 

 

I w tak oto prosty sposób mamy pyszny błyskawiczny krem. Można do niego dodać różne dodatki np. starte orzechy lub żurawinę itp.

Mini deserki:

Komponujcie je dowolnie. Moja wersja : do małych naczynek włożyć biszkopt, zalać jeszcze ciepłym kremem śmietanowym, dodać orzechy, marmoladę z pigwy (kwaskowa – w sam raz do słodkiego kremu). A teraz pozostaje tylko delektować się smakiem pysznego kremu ;)

Tagi: deser
12:11, waniliowakawiarenka , Słodkości
Link Komentarze (2) »
czwartek, 01 grudnia 2011

Dzisiaj wszystkim miłośnikom makaronu i sosów doń zrobionych;) proponuję takie oto danie: makaron z sosem pomidorowym z kurczakiem i rodzynkami. Bardzo lubię mieszanie smaków (słodko - kwaśne dania) i uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy (te do mięs, jak i do makaronów).

W moim domu rodzinnym zawsze lubiliśmy eksperymentować w kuchni z moim tatą – to dzięki tacie teraz i w mojej kuchni nie brak dziwnych połączeń, które uwielbiam (jedliście kiedyś kanapkę po 'indyjsku'?? To pomysł mojego taty – ser biały (gruby plaster) z majonezem, posypany szczyptą papryki! Pycha;) Polecam także kanapkę z kiełbaską suchą i dżemem:) A tak w ogóle, jeśli chodzi o majonez, to tylko kielecki;)

Spaghetti robiłam już bardzo wiele razy i wiecie co zauważyłam – choć byście mieli w domu tylko cebulę i ser żółty – odpowiednio przyrządzone do makaronu również się nadadzą;) Ja lubię nawet makaron odsmażony na maśle - SAM - nie potrzebuję żadnych dodatków - jedyny minus - makaron tuczy;/

 Bardzo lubię eksperymenty w kuchni (to po tacie;), dlatego też dzisiejszy przepis, jest moim własnym pomysłem.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 3 łyzki kaszy kukurydzianej
  • Odrobina mąki
  • Duża cebula
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • Garstka rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, oregano (polecam też kurkumę, ale ostatnio zbyt wiele razy przyprawiałam nią potrawy, więc tym razem…kurkuma…sorry!)

Wykonanie:

Polecam zacząć od nastawienia makaronu – tyle czasu mniej więcej powinno zająć przygotowanie sosu, ile będzie się gotował makaron!

  1. Na smalcu, oliwie, tudzież oleju (co kto ma i lubi) usmażyć wcześniej pokrojone, posolone, obtoczone w mące  i kaszy kawałki fileta z kurczaka ok. 10 minut.
  2. Dorzucić do kurczaka pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć dalej, aż kurczak i cebula zmiękną. Podlać ok. ¼ szklanki wody i dusić na wolnym ogniu.
  3. Dodać przyprawy i podlać wszystko przecierem pomidorowym (wcześniej warto go rozrobić z odrobiną wody). Dodać rodzynki i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać i dusić dalej.
  4. Makaron od razu po ugotowaniu (jeszcze gorący, lecz odcedzony) wrzucamy na patelnię bezpośrednio do sosu. Mieszamy i gotowe!

Uwaga! Jeśli sos wydaje się być zbyt gęsty i przywiera do dna patelni dodajcie odrobinę wody. Jeśli natomiast jest zbyt rzadki należy wziąć łyżkę mąki + odrobina wody= rozmieszać i dolać do sosu energicznie mieszając (aby nie powstały grudki z mąki).

.Danie można posypać żółtym serem i pietruszką.

Smacznego!

Tagi: makaron
13:16, waniliowakawiarenka , Pyszne co nieco
Link Komentarze (3) »
CT_urodziny_120x600 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi