Inspiracje,fantazje na temat i przer騜ne kuchenne eksperymenty m這dej mamy. Przepisy na s這dko軼i oraz ciekawe potrawy. 砰cie codzienne, rodzina.

S這dko軼i

poniedzia貫k, 06 stycznia 2014

Witajcie po d逝gaaaaaa郾ej przerwie. Dziel si z Wami fajnym przepisem, kt鏎y ostatnio znalaz豉m. Szkoda, 瞠 nie mam ju tyle czasu na blogowanie, na pieczenie i zag喚bianie si w kulinarny blogowy 鈍iat:) Ale mam co robi:) Ale je郵i tylko znajd odrobin czasu i jaki ciekawy przepis, to z pewno軼i si z Wami podziel.

Dzi babeczki bananowe:

1/2 kostki margaryny

2 szkla. m彗i

3/4 szklanki cukru

2 jajka

4 banany

1 造瞠czka proszku do pieczenia

1 造瞠czka sody

5 造瞠k mleka

Banany pokroi i rozgnie嗆 widelcem. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotowa i zdj望 z ognia. Do gor帷ego wsypa sod, zamiesza i ostudzi.

Mi瘯k margaryn utrze z cukrem, dodaj帷 po 1 jajku. Ci庵le ucieraj帷 doda m彗, banany, sod z mlekiem. Foremki wy這篡 papilotkami. W這篡 do ka盥ej ciasto - do 3/4 wysoko軼i. Piec 25 - 30 minut w 180 *C. (sprawdzajcie patyczkiem). Mo積a upiec tak瞠 to ciasto w foremce keks闚ce, przed逝瘸my w闚czas czas pieczenia do 50 minut.

Smacznego!

Tagi: muffiny
09:42, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (3) »
鈔oda, 14 listopada 2012

Witajcie kochani!

Dzi podaj przepis na smakowity deser.

I jeszcze co:)

Chcia豉m Was serdecznie zaprosido odwiedzenia mojego drugiego blogu, gdzie prezentuj efekty mojej pracy z mas soln.Zapraszam do mojej krainy;) KATARZYNKOWA KRAINA

Przepis bardzo prosty, bo wystarczy upiec biszkopt (tak! to na prawd prosteL:), zrobi krem, po陰czy te dwie rzeczy i .. gotowe!

Je瞠li macie w domu poni瞠j wymienione sk豉dniki i mikser;), to gwarantuje, 瞠 zrobicie ten pyszny deser w nieca貫 dwie godzinki.

Co potrzebujecie do zrobienia biszkoptu?

  • 6 jajek
  • 8 造瞠k m彗i (w tym 6 - m彗a tortowa, 2 - m彗a ziemniaczana)
  • 8 造瞠k cukru
  • 1/2 造瞠zki proszku do pieczenia

Co potrzeba do zrobienia kremu?

  • 鄉ietana 36 % (1/2 litra)
  • galaretka truskawkowa
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Biszkopt:

Oddzielamy 鄴速ka od bia貫k. Bia趾a miksujemy ze szczypt soli a powstanie sztywna piana. Miksuj帷 na niewielkich obrotach dodajemy kolejno 鄴速ka i cukier. Nast瘼nie drewnian 造磬 (nie mikserem) dodajemy m彗 - stopniowo - i delikatnie mieszamy, a sk豉dniki si po陰cz.

Ciasto wlewamy do du瞠j foremki *np. tortownicy - wy這積ej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 *C.

Po ok 20 minutach pieczenia mo積a zmniejszy temperatur do 140*C. Po up造ni璚iu czasu pieczenia, wy陰czamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez 10 minut.

Biszkopt wyjmujemy z blaszki, gdy wystygnie.

Krem:

W 1/3 szklanki gor帷ej wody rozpuszczamy galaretk.

Dobrze sch這dzon 鄉ietan krem闚k miksujemy mikserem a powstanie bita 鄉ietana. W po這wie miksowania dosypujemy cukier puder. Pod koniec miksowania wlewamyprzestygni皻 galaretk (nie 軼i皻! ostygni皻, lecz nadal p造nn).

Krem chowamy do lod闚ki.

Wystygni皻y biszkopt kroimy na p馧. Pierwszy blat nas帷zamy mocn *herbat * kaw *capuchino - nas帷zamy, czym tylko chcemy. Ok 1/2 szklanki p造nu. Nast瘼nie wyk豉damy krem (2/3). Na krem k豉dziemy drugi blat biszkopu i r闚nie go nas帷zamy (zn闚 ok 1/2 szklanki p造nu). Wierzch torciku ozdabiamy dowolnie. Ja wy這篡豉m reszt r騜owego kremu 鄉ietanowego i posypa豉m ca這嗆 kolorowymi kuleczkami. Dodatkowo po這篡豉m kolorowe bezy.

Pychotka!

Tagi: tort
23:18, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (13) »
鈔oda, 07 listopada 2012

Co pysznego, musicie spr鏏owa. Nie do嗆, 瞠 ciasto mi璚iutkie i pulchniutkie, to jeszcze w 鈔odku niespodzianka w postaci pysznego kremu kr闚kowego.

Przepis

Sk豉dniki:

  • 210 gm彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 du瞠 jajko
  • 45 gmas豉 (stopionego)
  • 250 ml ma郵anki

Nadzienie:

    • kr闚ka z puszki (masa kr闚kowa)

Wykonanie:

W misce wymiesza m彗, proszek, sod, cukier. W drugiej misce wbi jajko, zmiksowa, doda stopione mas這 i ma郵ank. Powoli wlewa ka盥y sk豉dnik i miksowa, a wszystko si po陰czy.

W misce z suchymi sk豉dnikami zrobi do貫k, wla mokre sk豉dniki.

Wymiesza - powiedzia豉bym do嗆 niedbale – aby wszystkie sk豉dniki si po陰czy造. Jednak zbyt dok豉dne i d逝gotrwa貫 mieszanie mo瞠 spowodowa, i ciasto po upieczeniu b璠zie zbite i twarde.

Form do muffin wy這篡 papilotkami – papierowymi miseczkami do babeczek.

Do ka盥ej foremki na這篡 ciasto do 1/3 wysoko軼i, na nie po這篡 1 造瞠czk masy kr闚kowej – to nasze nadzienie. Nast瘼nie nale篡 uzupe軟i papilotk ciastem – pozostawiaj帷 odrobin miejsca (uzupe軟iamy do 2/3 wysoko軼i, gdy babeczki podczas pieczenia urosn). Ciasta starcza na 12 muffin.

Pieczemy w temperaturze 180 *C przez 20 minut.

Po up造wie 20 minut, wyjmujemy muffiny z blaszki, czekamy a wystygn. Najlepsze s na drugi dzie – ja trzyma豉m moje w lod闚ce.

Mo積a je r闚nie dowolnie dekorowa, moje udekorowa豉m polew czekoladow i kr闚kow, tworz帷 sympatyczn mozaik:)
Druga wersja ozdoby, to polewa czekoladowa i orzechy w這skie. Pychota!

Oto jeszcze kilka zdj耩. Porobi豉m ich ca貫 mn鏀two, ale wybra豉m te naj豉dniejsze. Bardzo lubi tak kolorystyk.

Tagi: muffiny
14:26, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (3) »
pi徠ek, 05 pa寮ziernika 2012

Kochani!

Je瞠li mieliby軼ie ochot wykona kt鏎e z da, deser闚 itp. , kt鏎ych przepisy s tu zaprezentowane - s逝輳 porad. Piszcie na maila, kt鏎ego poda豉m po lewej stronie bloga (pod spisem tre軼i) lub komentujcie - jest taka mo磧iwo嗆 pod ka盥ym wpisem - wystarczy si zarejestrowa i ju mo瞠my dyskutowa na blogu:) Jest i trzecia opcja Facebook - tutaj te na bie膨co zamieszczam notki o nowo軼iach, kt鏎e pojawiaj si (ostatnio cze軼iej:))) w Waniliowej Kawiarence, z czego bardzo si ciesz:))))

A dzi :





Co to za tajemnicza nazwa, zapytacie? :) Ot騜, mam 鈍ietny przepis na pyszn dro盥穎w strucl.

Strucla - dro盥穎we ciasto sprytnie zawini皻e w warkocz

Dynia? Tak, oto i ciekawostka tego przepisu - zamiast jajek dynia! Na ka盥e jajko, jakie jest w przepisie przypada jedna kopiasta 造磬a startej dyni.

Kr闚ka - masa kr闚kowa, kt鏎a stanowi nadzienie.

Sk豉dniki:

  • 3 i 1/3szklanki m彗i
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag dro盥篡
  • 5 造瞠k cukru
  • 8 dag margaryny
  • 3 jaja = 3 kopiaste 鹵yki startej dyni
  • szczypta soli
  • masa kr闚kowa (ok 1/2 puszki)

Wykonanie:

1. Przyrz康zi rozczyn z dro盥篡, 造磬i m彗i, 造磬i cukru, 2 - 3 造瞠k mleka.

Pozostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia.

2. Do przesianej m彗i doda rozczyn, s鏊, cukier, dyni, mleko. Wyrobi ciasto.



3. Gdy podczas wyrabiania pojawi si p璚herzykli powietrza i zauwazycie, 瞠 ciasto "oddycha", nalezy doda ciep造 t逝szcz i wyrabia, a ciasto b璠zie odchodzi這 od r瘯i.

//Je郵i ciasto bedzie zbyt rzadkie i b璠zie mocno si klei - nale篡dosypa odrobin m彗i. Je郵i natomiast wyda si za suche, nale篡 doda 造磬 mleka//

Ciasto przykrywamy 軼iereczk i pozostawiamy do wyro郾i璚ia.

4. Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owujemy na podsypanej m彗 stolnicy na grubo嗆 ok. 1 cm.



5. Smarujemy ciasto mas kr闚kow i zwijamy.



//Mo積a r闚nie w tym momecie zmieni koncepcj i zamiast strucli zrobi bu貫czki - wystarczy poci望 rolad na kromki, te u這篡 na blasze wy這zonej papierem do pieczenia u upiec:)//

Robi豉m ju takie bu貫czki - tutaj - znajdziecie przepis. Fajna sprawa!

6. Przecinamy zwini皻e ciasto wzd逝, otrzymuj帷 dwie cz窷ci, kt鏎esplatamy ze sob w 'warkocz', staraj帷 si, aby nadzienie by這 na wierzchu.



7. Strucl uk豉damy na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

8. Strucl pieczemy w 鈔ednionagrzanym piekarniku - ok. 180 *C przez 40 - 50 minut.



Polecam z herbatk z cytryn, pychota:)

Do nast瘳nego przepisu ju wkr鏒ce!

Kasia

20:34, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (2) »
poniedzia貫k, 01 pa寮ziernika 2012

Dzisiaj prezentuj Co pysznego - dla wszystkich mi這郾ik闚 domowych s這dyczy:



- "Jasiu, zjedz zupk" - poprosi豉m Jasia (mojego 3 - letniego synka)

- "Mamusiooo, ale ja nie chc zupki" - odpowiedzia Ja.

-"Syneczku, prosz chocia 5 造瞠k" - nalega豉m.

- "Musio, ale JA NIE CHC ZUPKI!" - Ja stanowczo odm闚i zdrowej, pysznej ... ehhh.

- "Jasiu - kochanie - zupk trzeba je嗆, bo kto je zupk i warzywa ten ro郾ie i jest zdrowy i du篡. No zjedz ... mog by 3 造磬i, tyle ile masz lat" - proponowa豉m wci捫 do skutku.

- "Musio, ale ja nie b璠 jad zupki!"

- "Ale dlaczego, jeszcze wczoraj mia貫 ochot i zjad貫 pomidorow!"- powoli traci豉m nadziej, 瞠 zobacz jak cho jedna, jedyna 造磬a wyl康uje w buzi Jasia (na prawd uwierzcie mi, nie wiedzia豉m o co chodzi? Mo瞠 to nie ta, ale przecie niegdy z 瘸dn nie by這 problem闚, do tej pory smakowa造...)

- "ja nie zjem zupki, bo ja chc by ma造, zawsze ma造" - wyo郵i mi zupe軟ie spokojnie m鎩 synek - "ja nie chc by du篡"

- "...." - zatka這 mnie

- "ja chc kotlecika ! NORMALNEGO!" - doda pokazuj帷 na patelni i skwiercz帷e na niej kotlety



Czasami 瘸逝j, 瞠 wtedy wymy郵i豉m to zdanie, 瞠 dzi瘯i zupce mo積a urosn望!

Od tej pory, a min窸y ju ze trzy miesi帷e Ja zup nie jada - wiem, te jestem w szoku. Sta - m鎩 drugi synu wcina, a mu si uszy trz瘰:) Dlatego: szukam iszukam, szperam w ksi捫kach kucharskich, poradnikach itp. dobrych da, obiad闚, deser闚 oraz, a raczej przede wszystkim ZDROWYCH, pe軟ych warzyw. Skoro Ja nie chce je嗆 zupy, warzywa musi zje嗆 w innej postaci.

Dlatego te, gdzie tylko si da - 軼ieram marchew, seler, szatkuj kapust itp:))) Ostatnio marchew doda豉m tak瞠 do pulpecik闚 - przepis ju wkr鏒ce.



S這dycze? Czemu nie, ale przyznacie, 瞠 domowe s najlepsze! Dlatego dziel si z Wami dzisiaj przepisem na karotki - czyli marchewkowe ciasteczka.

Sk豉dniki:

- 3 鈔ednie marchewki

- 2 kostki margaryny

- 4 szklanki m彗i

- 1 造瞠czka proszku do pieczenia

- powid豉 郵iwkowe

Spos鏏 wykonania:

Szykujemy du膨 misk. Do niej 軼ieramy marchewki na ma造ch oczkach tarki. Margaryny (zimne, z lod闚ki) kroimy na ma貫 kawa趾i i wrzucamy do marchewek. Przesiewamy m彗 z proszkiem do pieczenia. Wszystkie sk豉dniki wyrabiamy r瘯ami. Nie wyrabiamy zbyt d逝go, a jedynie tak, aby sk豉dniki si po陰czy造 w jedn zgrabn kul ciasta - du膨 kul:)

Zawijamy kul ciasta w foli i chowamy do lod闚ki na ok 1h.

Wyjmujemy 1/4 ciasta. Na podsypanej m彗 stolnicy rozwa趾owujemyciastona ok 2 mm grubo軼i. Wycinamy prostok徠y 6 x 8 cm. Na ka盥y prostok徠 k豉dziemy ok. p馧 造瞠czki powide 郵iwkowych i zwijamy prostok徠y w rulonik(powid豉 k豉dziemy z jednej strony prostok徠a - tam, gdzie zaczynamy zawija). W ten spos鏏 post瘼ujemy z pozosta造m ciastem.

Proste, prawda?

Ciasteczka uk豉damy na du瞠j blaszce, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 *C.

Po wyj璚iu z pieca obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznych karotek!





Wasza Kasia

22:23, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 sierpnia 2012

/wpis archiwalny/

Sernik 鄉ietankowy, kt鏎y ju kiedy prezentowa豉m. Przepis dzi uzupe軟iam, poniewa w spisie tre軼i jest, a jak na niego klikamy, to ... ups! Dlatego te dzisiaj ju po klikni璚iu b璠zie, co trzeba:)

Bardzo smaczny sernik -puszysty i bia造. Polecam przepis, zw豉szcza, 瞠 jest na prawd prosty do zrobienia.

Sk豉dniki na mas serow bez dodatku t逝szczu:

  • 1 kg serka 鄉ietankowego (3 - krotnie mielony, z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 6-7鄴速ek (jak ma貫 jajka, to 7, a jak du瞠 dajcie 6)
  • 1 budy waniliowy (bez cukru)
  • bakalie - co, kto lubi
  • piankaz bia貫k – ubita ze szczypt soli

oraz

  • Sp鏚 sernika - wed逝g w豉snej receptury

* u mnie u這穎ne r闚no herbatniki

Spos鏏 przyrz康zenia:

1. Cukier i cukier waniliowy zmiksowa z 鄴速kami na kogiel mogiel

2. Doda serek 鄉ietankowy, budy i bakalie – miksowa na ma造ch obrotach, aby wszystkie sk豉dniki si dok豉dnie wymiesza造.

3. Doda pian z bia貫k i wymiesza lekko szpatu趾 lub drewnian 造磬.

4. Mas wyla na sp鏚 wstawi do gor帷ego piekarnika na 200*C. Piec 15 minut. Nastepnie obni篡 temperatur do 180 *C i piec ok. 40 minut.

Pyszno軼i, zw豉szcza gdy na talerzyku obok sernika znajd si lody i bita 鄉ietana. Do tego kawka - mmmmmniam:)

Buziaki

14:12, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (2) »
poniedzia貫k, 09 stycznia 2012

Pyszny sernik i zn闚 akcent 鈍i徠eczny, bo to sernik z dodatkiem przyprawy do piernika - wspania貫 po陰czenie - sernik+piernik w jednym mo積a by rzec :)

Przepis na sp鏚 sernika/kruche czekoladowe ciasto:

  • 1 szklanka m彗i + 1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 鄴速ko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 造磬a kakao
  • 90 g mas豉

Na stolnic lub do du瞠j miski przesia m彗. Wymiesza j z proszkiem do pieczenia. Doda reszt sk豉dnik闚 i szybko zagnie嗆 kruche ciasto.

Formujemy kul ciasta, owijamy w foli i wk豉damy na 60 minut do lod闚ki.

W tym czasie mo瞠my przygotowa mas serow. Sk豉dniki na mas:

  • 500 gsera z wiaderka (najlepszy twar鏬 trzykrotnie mielony)
  • 3 jajka
  • Budy waniliowy
  • ¾ szklanki cukru
  • Opakowanie rodzynek
  • 2 du瞠 造磬i przyprawy do piernika

Wykonanie:

  1. 草速ka miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  2. Stopniowo ca造 czas miksuj帷 (na wolnych obrotach) dodajemy ser z wiaderka, nast瘼nie budy waniliowy i przypraw do piernika.
  3. Rodzynki obtaczamy w m帷e i dodajemy do masy serowej, mieszamy.
  4. Ubijamy pian z bia貫k +szczypta soli i delikatnie mieszaj帷 dodajemy do masy serowej.

Szykowanie blachy:

Blach (u mnie ma豉 tortownica) smarujemy mas貫m i posypujemy bu趾 tart. Mo積a r闚nie dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia – na這篡 papier na roz這穎n tortownic, a nast瘼nie za這篡 obr璚z. Papier, kt鏎y ‘wyszed’ od spodu, odcinamy no篡czkami. Kiedy dno mamy ju wy這穎ne papierem, brzego tortownicy smarujemy mas貫m i posypujemy bu趾 tart – mamy gwarancj, 瞠 sernik nie przywrze do blachy.

Wyjmujemy ciasto z lod闚ki i 軼ieramy je bezpo鈔ednio do tortownicy na tarce (grube oczka). Z podanych sk豉dnik闚 na ciasto zu篡豉m po這w do sernika. Reszt ciasta mo積a przechowywa w lod闚ce nawet tydzie! Mo積a w闚czas zrobi dobre kruche ciasteczkaJ

Ustawiamy piekarnik na 170 *C i pieczemy sp鏚/kruche ciasto 12 minut.

Nast瘼nie wyjmujemy blach i czekamy, a lekko wystygnie (ok. 10 minut).

Na podpieczony sp鏚 naszego ciasta, wylewamy przygotowan mas serow.

Ca這嗆 pieczemy 80 minut w temperaturze 160 *C.

Jak pozna, 瞠 sernik jest ju upieczony? Po up造ni璚iu odpowiedniego czasu nale篡 wysun望 go z piekarnika i delikatnie dotkn望 palcem 鈔odka ciasta – je郵i jest mi瘯kie i lekko mokre, oznacza to, 瞠 jeszcze trzeba wyd逝篡 czas pieczenia, je郵i natomiast palec ‘odbije si’ spr篹y軼ie od sernika – nale篡 go wyj望.

Sernik po wystygni璚iu mo積a ozdobi dowolnie. Ja ubi豉m pian z dw鏂h bia貫k, pod koniec ubijania doda豉m 3 造瞠czki cukru i 造磬 kakao. Powsta陰 mas wylewamy na sernik i wk豉damy ca這嗆 do piekarnika (180 *C) na 10 minut.

Smacznego!

Smacznego!

Tagi: sernik
21:54, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 stycznia 2012

Bardzo smaczne i mocno wyro郾i皻e placuszki. Dla doros造ch i dla dzieci. Robi si je naprawd szybko. Tak瞠, gdy nie macie pomys逝 na obiad, a w lod闚ce jest jogurt i 1 jajko, 鄉ia這 chwytajcie mikser i za chwil b璠ziecie mie w kuchni takie oto pyszno軼i:

Sk豉dniki:

  • Ma造 kefir
  • 120 g m彗i (3/4 szklanki)
  • 1/3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru (2 造磬i)
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 3 jab趾a oraz gar嗆 rodzynek
  • T逝szcz do sma瞠nia (najlepiej smakuj na oliwie z oliwek)

Wykonanie:

  1. W misce zmiksowa jajko z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Doda kefir i dalej chwil miksowa.
  3. Przesia m彗 z sod i sol i powoli wsypywa do pozosta造ch sk豉dnik闚 ca造 czas miksuj帷 a powstanie g豉dka masa.
  4. Pokroi jab趾a w kostk i doda do masy. Wrzuci rodzynki, wszystko dobrze wymiesza.
  5. Rozgrza t逝szcz na patelni.
  6. Sma篡 placki w dowolnym kszta販ie.

Smaczna U!waga! Placuszki pi瘯nie rosn:) Smakuj wspaniale posypane cukrem pudrem!

  • Wersja dla dzieci: ja u這篡豉m metalowe foremki (do wycinania ciasteczek) na patelni i na oliwie sma篡豉m placuszki wlewaj帷 odrobin ciasta do foremek (do ½ wysoko軼i). 奸icznie wygl康aj takie ma貫 cude鎥a na talerzyku dzieci.
  • ** Wersja dla dzieci mniej inwazyjna;) Zamiast sma篡 placuszki w foremkach, mo積a usma篡 ‘zwyaczajne’placki i powycina za pomoc foremek r騜ne kszta速y.

  • Wersja dla doros造ch:)

17:40, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (5) »
鈔oda, 28 grudnia 2011

To nie s kruche ciasteczka! To s bardzo kruche ciasteczka;) Spr鏏ujcie zrobi je sami.

Robi豉m je przed swi皻ami, ale dopiero teraz mam czas na opublikowanie ich na blogu.

Przepis z mojej ulubionej (ostatnio) ksi捫eczki ‘Domowe ciasta i ciasteczka’ (I. D帳rowa, K. Osmycka). Niestety mam tej ksi捫ki tylko…po這w;) Nie mam poj璚ia, co si sta這 z drug cz窷ci ...

Sk豉dniki:

  • 30 dag (1 i ½ szkl.) m彗i
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag (1/2 szkl.) cukru pudru
  • 2 鄴速ka – ugotowane na twardo
  • Ca貫 surowe jajko
  • Bia趾o do smarowania ciastek
  • Posypka

Wykonanie:

M彗 przesia na stolnic (ja swojej jeszcze si nie dorobi豉m;)dlatego wszystkie ciasta wyrabiam w du瞠j plastikowej specjalnie do tego przeznaczonej misce). Posieka no瞠m z zimn margaryn. Wymiesza z cukrem pudrem i drobno pokruszonymi 鄴速kami. Doda surowe jajko. Zagnie嗆 ciasto (wa積e jest, aby zrobi to szybko, poniewa kruche ciasto nie lubi, jak si je ‘ogrzewa’r瘯ami). W這篡 w folii do lod闚ki na ok. 60 minut.

Wyj望 z lod闚ki, odrywa po kawa趾u i rozwa趾owywa (na ok.3 mm) na blacie podsypanym odrobin m彗i. Wykrawa ciateczka foremkami lub szklank.

Uk豉da na blasze, na papierze do pieczenia. Posmarowa ciastka bia趾iem i posypa kolorow posypk. Piec 15 minut w 180*C. Wyj望 z piekarnika i poczeka a wystygn.

Smacznego!

Tagi: ciasteczka
18:42, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (5) »
czwartek, 15 grudnia 2011

Przepyszny sernik –wspania造 naBo瞠 Narodzenie.

Sp鏚 sernika, to kruche czekoladowe ciasto, posypane odrobin przyprawy piernikowej. 字odek puszysty i mi瘯ki mocno serowy. Polewa natomiast przeros豉 moje naj鄉ielsze oczekiwania! Czekoladowo – piernikowa z orzeszkami:)

D逝go szuka豉m dobrego przepisu na sernik 鈍i徠eczny.Znalaz豉m fajny przepistutaj, w kt鏎ym do masy serowej dodaje si batonikiSnickersy. Ja jednak to zmieni豉m. Mianowicie rozpu軼i豉mbatony w rondelku, dodaj帷 jeszcze kilka sk豉dnik闚. I tak oto powsta豉 pyszna masa, kt鏎 obla豉m m鎩 sernik.

* Przepis na sp鏚 sernika z ksi捫ki "Obiady u Kowalskich".

** Przepis na mas serow - dobra豉m sk豉dniki na podstawie znalezionych przepis闚

***Przepis na polew= m鎩 pomys:)

Przepis na sp鏚 sernika/kruche czekoladowe ciasto:

  • 1szklanka m彗i +1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 鄴速ko
  • 1/4szklanki cukru
  • 1造磬a kakao
  • 90g mas豉
  • 1 造磬a wody (opcjonalnie)

Na stolnic lub do du瞠j miski nale篡 przesia m彗. Wymiesza j z proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ko, cukier, kakao oraz zetrze na to zimne mas這 (na grubych oczkach tarki). W razie gdyby sk豉dniki nie chcia造 si ‘idealnie’i szybko po陰czy nale篡 doda 造磬 wody. Formujemy kul ciasta, owijamy w foli i wk豉damy na co najmniej 60 minut do lod闚ki.

W tym czasie mo瞠my przygotowa mas serow. Sk豉dniki na mas:

  • 500 g sera z wiaderka (najlepszy twar鏬 trzykrotnie mielony)
  • 1 szklanka 鄉ietany 18%
  • 3 jajka
  • 3 造磬i skrobi ziemniaczanej (lub budy waniliowy)
  • ¾ szklanki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier waniliowy
  • przyprawa do piernika (posypujemy ni sp鏚 sernika, nie dodajemy do masy serowej!)

Wykonanie:

  1. Wbijamy jajka do wysokiej miski i miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  2. Stopniowo ca造 czas miksuj帷 (na wolnych obrotach) dodajemy ser z wiaderka, nast瘼nie po kolei: 鄉ietan, skrobi, sok z cytryny.

Szykowanie blachy:

Blach (u mnie ma豉 tortownica) smarujemy mas貫m i posypujemy bu趾 tart. Mo積a r闚nie dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia – na這篡 papier na roz這穎n tortownic, a nast瘼nie za這篡 obr璚z. Papier, kt鏎y ‘wyszed’ od spodu, odcinamy no篡czkami. Kiedy dno tortownicymamy ju wy這穎ne papierem, brzego tortownicy smarujemy mas貫m i posypujemy bu趾 tart – mamy gwarancj, 瞠 sernik nieb璠zie przywierado blachy.

Wyjmujemy ciasto z lod闚ki i 軼ieramy je bezpo鈔ednio do tortownicy na tarce (grube oczka). Ustawiamy piekarnik na 170 *C i pieczemy sp鏚/kruche ciasto ok. 12 minut. Nast瘼nie wyjmujemy blach i czekamy, a ciasto lekko przestygnie (ok. 10 minut).

Na podpieczony sp鏚 naszego ciasta sypiemy r闚nomiernie dwie 造磬i przyprawy do piernika, a nast瘼niewylewamy przygotowan mas serow.

Ca這嗆 pieczemy 80 minut w temperaturze 160 *C.

Jak pozna, 瞠 sernik jest ju upieczony? Po up造ni璚iu odpowiedniego czasu nale篡 wysun望 go z piekarnika i delikatnie dotkn望 palcem 鈔odka ciasta – je郵i jest mi瘯kie i lekko mokre, oznacza to, 瞠trzeba wyd逝篡 czas pieczenia, je郵i natomiast palec ‘odbije si’ spr篹y軼ie od sernika – ciasto nale篡 wyj望.

Czas na polew – pyszno軼i!

Sk豉dniki:

  • 3 batony Snickers
  • 2 造zki mas豉
  • 1 造磬a kakao
  • 2 造瞠czki cukru
  • 1 du瘸 造磬a miodu
  • 1 du瘸 造磬a przyprawy do piernika

Snickersy rozpu軼i w rondelku na malutkim ogniu, doda reszt sk豉dnik闚 i chwil podgrzewa (nie si zagotuj). Zdj望 i lekko ostudzi.

Gdy wystygnie r闚nie i sernik, wystarczy pola go polew.

Finito! Pyszno軼i i… smacznego!

Tagi: sernik
21:32, waniliowakawiarenka , S這dko軼i
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4
CT_urodziny_120x600 Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi